ßßß
Przepis na mleko z kurkumą znalazłam w książce Sophie Manolas „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” (moja recenzja książki tutaj). Kurkumę bardzo lubię i często stosuję, właściwie dodaję ją do niemal każdej potrawy. W lodówce stało mleko migdałowe i kokosowe, pogoda za oknem nie rozpieszcza, a żółte mleko wydało mi się tak sympatyczne, radosne i rozgrzewające, że postanowiłam wypróbować przepis. Uzyskałam napój bardzo ciekawy w smaku, rozgrzewający i, jak zapewnia Manolas, mający świetne działanie przeciwzapalne. Do swojej wersji mleka dodałam jeszcze goździki, a zmniejszyłam o połowę ilość imbiru (choć następnym razem dam chyba jeszcze mniej). Użyłam przypraw mielonych, które trochę „zabrudziły” mleko, więc jeśli chcesz przygotować napój o czystym, żółtym kolorze, wykorzystaj laski cynamonu i goździki w całości, zamiast mielonych.Gluten-free and vegan almond & coconut milk with with turmeric and aromatic spices. Perfect for autumn and winter!
Składniki (na 2 porcje)1/2 l mleka roślinnego (użyłam pół na pół migdałowego i kokosowego)1-2 łyżeczki mielonej kurkumy1,5 łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka goździków1/2 łyżeczki mielonego imbirumalutka szczypta pieprzu1-2 łyżki miodu (lub do smaku, w wersji wegańskiej ksylitol lub syrop klonowy)
Wszystkie składniki, oprócz miodu, włóż do rondelka lub garnuszka i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj miód i dokładnie wymieszaj (jeśli dodasz cynamon i goździki w całości, wyjmij je przed posłodzeniem napoju). Podawaj od razu, mocno ciepłe.
Ten przepis to nieco zmodyfikowana wersja receptury z książki Sophie Manolas „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” (moja recenzja książki tutaj).